Skip to content

Att bygga ett hus från grunden

  • by

Allt fler väljer att bygga ett hus från grunden och fördelarna som detta ger är många. Framför allt kan du välja exakt själv vad du vill ha för struktur, hur stora ytor du behöver och dessutom kan du basera valet på hur din tomt ser ut.

Om det krävs marksättning läs mer om Geobear här. Men i annat fall så kan du anlita ett passande byggbolag, arkitekt som hjälper dig med ritningar och även planeringsföretag som kan hjälpa dig med detaljerna på ditt nya boende.

Planera i detalj

Att bygga ett hus från grunden kräver mycket planering. Det är därför viktigt att du lägger ner den tid som krävs för att kunna få en god förståelse för hur mycket projektet kommer kosta, hur lång tid det tar och även vilka risker det finns med projektet. Det är alltid bättre att planera i detalj så att du får en djupare inblick på vad som krävs att kunna bygga ett hus från grunden.

Vad kan du göra på egen hand?

Om du har tidigare erfarenhet eller en yrkesroll som gör att du kan utföra en eller flera delar av bygget på egen hand, så är detta också bra att ta med i beräkningen. Detta kommer nämligen att dra ner kostnaden för projektet och desto mer du kan göra på egen hand, ju billigare blir det.

Det finns dock flera saker du inte kan göra på egen hand enligt lagen om du inte har utbildning för det. Detta är bland annat att dra ledningar och bygga om badrummet. För detta krävs det certifiering och att bygget är gjort enligt rådande brandsäkerhet.