Skip to content

Ta hand om dig själv

  • by

Att bygga, bära och utföra fysiskt arbete dag ut och dag in kan tära mycket på kroppen. Därför är det extra viktigt för den som genomföra sådant kroppsligt arbete att ta hand om både kropp, själ och psyke. Hur du tar hand om dig själv beror såklart på vem du är, vad du gillar och vad som funkar för dig. Dock finns det några saker som alla skulle må bra av, det oavsett om du bygger, bär och utför fysiska sysslor saker lite då och då eller om du gör det varje dag.

Massage

Unna dig själv att gå på en massage, eller köp hem en massagepistol. Det är jättebra för musklerna att slappna av på riktigt. Massage sägs kunna förebygga skador och smärta och har även lugnande effekter.

Varje gång du får en massage behöver det inte kosta en tredjedel av lönen. Ibland räcker det med att du frågar din sambo eller kompis om du kan få lite massage.

Ät bra

Att äta bra spelar stor roll i om din kropp kommer att orka med att arbeta fysiskt. Fysiskt arbete, inte minst att bygga, kräver mycket energi, och därför är det riktigt att du äter bra. Vad som är att äta bra är individuellt, men det är viktigt att äta tillräckligt mycket mat samt att ha en balanserad kost. Har du ingen aning om hur du ska äta för att äta bra så är tallriksmodellen en bra utgångspunkt.

Ha kul

Att ha kul behöver alla ha, även de som inte är byggarbetare. För att du ska orka koncentrera dig på bygget och göra ett bra jobb behöver även hjärnan slappna av och göra någonting som är roligt ibland. Att skratta kan vara den bästa medicinen.