Skip to content

Måla om och renovera

  • by

Invändig renovering behöver inte alltid vara så komplicerat. Ofta kan lite färg och någon ny möbel göra stor skillnad för hela huset. Att rensa bort gamla saker är också en grej man bör göra för att hemmet inte ska kännas så stökigt och oorganiserat. Det man inte längre vill ha kan man sälja och sedan lägga pengarna på t.ex. tapeter eller färg. Då blir det inte heller så stor ekonomisk påfrestning att få till ett fräschare hem. Om man är fler som hjälps åt att måla så går det snabbt och är dessutom säkert ganska trevligt i gott sällskap!

För att lyckas med målningen så är det mycket viktigt att göra ett bra förarbete, annars skapar man bara dåliga förutsättningar för själva målningen. Vi vill till att börja med inte ha färg någonstans där det inte ska målas. Med detta menas exempelvis element, lister som inte ska målas, golv med mera. Klä in element i papper och lägg kartong på golvet. Detta är extra viktigt om du målar taket eftersom risken är stor att det droppar lite. Till listerna kan man använda vanlig maskeringstejp för att skapa ett säkert skydd. Se dock till att färgen torkar helt innan du tar bort tejpen, annars riskerar viss färg att följa med.

Vid tapetsering är det bra att vara två för att få till ett snyggt resultat. Då kan en hålla i tapeten medan den andra ser till så det inte blir några fula luftbubblor när man limmar fast den på väggen.