Skip to content

Byt tak på huset

  • by

Är man husägare kommer man behöva renovera förr eller senare. Allt kanske inte behöver renoveras på en gång, men lite då och då. Som husägare är det mycket viktigt att man ser över sitt hus och hur skicket på det förändras. Huset kommer inte alltid se ut som då du köpte det utan kan ändras väldigt fort när någonting väl händer.

Taket är en sådan sak som man kan behöva ha lite extra koll på. Om man inte klättrar upp och tittar till taket någon gång om år så är det väldigt svårt att veta hur skicket faktiskt är. Plötsligt kanske man upptäcker skador man aldrig tidigare sett, och sådant kan verkligen vara bra att veta om i tid innan det t.ex. börjar regna in. Takpannor kan ibland återanvändas till annat när du inte kan använda de på huset längre, så kolla runt bland grannar och vänner ifall det är någon som behöver takpannor innan du slänger de.

Innan man börjar byta tak så måste man noga tänka över vilket material man vill att taket ska vara i – tegel eller plåt. Tak av tegel är i regel dyrare än plåt, men det finns många olika prisalternativ på marknaden. Tegeltak är även krångligare och mer tidskrävande att lägga i jämförelse med plåt. Det är väldigt viktigt att det blir rätt från början, annars kommer det bli en enormt mycket större process än vad det normalt ändå är. Välj därför takläggare med omsorg och läs många omdömen innan du bestämmer dig.